Tuberkulos är bara ett problem

Igår fortsatte avhysningen av ett EU-migrantläger trots att både Kronofogden som fattade beslutet och rimligen också den politiker som har ansvar för hälsoområdet visste att det skulle riskera människors hälsa. Alltså, lite mer än vad alla avhysningar gör. I ett av lägren bodde nämligen en person som i förra veckan diagnosticerats med tuberkulos, en smittsam sjukdom som måste följas upp och där en ordentlig smittspårning måste göras.

Vi vet att de som bott med personen kommer att vara mycket svårare att få tag på och identifiera när lägret avhysts. Vi vet också att TBC främst smittar när många människor bor trångt på liten yta och med dålig sanitet. Alltså t ex det som händer när människor måste bryta upp och tränga ihop sig i de andra lägren. Tuberkulos är inte jättesmittsamt. Det är inte troligt att du blir smittad på tunnelbanan eller av att ta emot pengar eller annat från någon som är sjuk men för dem som redan har ett sänkt immunförsvar är det en risk.

Idag har jag varit med i en hel del media. I alla fall i Stockholm. Jag är lite kluven till bilden som målas upp och det var inte vi som kontaktade media om det nu gör någon skillnad. Den främsta rädslan är så klart att det blir panik, både hos EU-migranter och hos allmänheten. Tuberkulos är och låter läskigt. Jag är säkert inte den enda som tänker på Jonatan och Skorpan Lejonhjärta. Samtidigt kommer paniken bara att skada. Det är inte smittsamt på det sättet. Det är inte det som är problemet.

En annan rädsla är att fallet kommer att skada en massa förtroende som byggts upp. Främst hos EU-migranterna men också hos andra som sliter hårt. Jag kan konstatera att socialjouren, EU-teamet, vården och polisen verkar ha gjort ett fantastiskt jobb, precis som en massa ideella människor, och ändå blir det lätt så, när samhället sviker, att det blir de som får ta smällen. Problemet ligger inte där. De är lika svikna de!

OBS: Det här är så klart min personliga reflektion; jag bloggar som mig själv!

Det verkar som att ”samhället” liksom inte fattat att det är människor det handlar om. Människor som, precis som du och jag, har mänskliga rättigheter – varav en är rätten till hälsa. Visst, personen det handlade om i det här fallet har fått jättebra vård. TBC går under smittskyddslagen och all provtagning och behandling är gratis. Men annan vård är det inte. Det gör att människor drar sig för att söka vård ens när det är livshotande.

Tuberkulos är bara en av de saker som kan drabba en människa. När en 12-åring med bruten arm inte får reell tillgång till vård (hennes föräldrar skulle betala 1700 kr – en förmögenhet) hur kan vi då förvänta oss att någon med hosta ska söka? Det finns ett stort systemfel där det kanske också är så att Sverige deltar aktivt i en anti-ziganistisk diskriminering.

Såhär: Alla innevånare i EU ska ha rätt till subventionerad sjukvård. För att kunna visa vilken rätt du har ska du ha ett Europeiskt sjukförsäkringskort. Har du bara det ska du få subventionerad vård på samma sätt som landets innevånare. Problemet är bara att många romer, både från Bulgarien och Rumänien i praktiken inte kan få något sådant kort. Även om de har bott i landet i generationer räknas de nämligen inte som medborgare. Vi vet att det är så men när personerna kommer till Sverige kräver vi ändå ett sjukförsäkringskort, trots att vi vet att de är diskriminerade – just för att de tillhör en viss folkgrupp. Det blir ett orimligt krav.

Nu är det ju inte så att alla som har hosta och feber ska söka specialistvård! Problemet är att det bara är just den som är fri. Sådant som faller under smittskyddslagen, t ex TBC och HIV är gratis. Men innan du är tillräckligt säker på att det är det du har och söker just den vården, har det nog redan gått rätt långt. Och tur är väl det! Om alla med långvarig hosta sökte för TBC skulle det bli kaos!

Systemfelet blir dyrt. Inte bara i mänskligt lidande, vilket givetvis är det viktigaste. Men också mätt i antalet drabbade, slutnotan för vård och inte minst vad det kostar med oro, med ett vi och ett dem. Otryggheten är en av våra största fiender. Alltid.

Det är därför jag ändå tror att det är bra att vi pratar om det. Imorgon ska jag prata för jobbet igen. Men också lyssna. Jag vill uppmana alla som kan att komma till Kägelbanan på Söder imorgon kväll. Där kommer vi att samtala om det större perspektivet. Varför Läkare i världen har den stora sorgen att fira 20-årsjubileum för kliniken. Varför det är så att det stora ansvaret för dem som har det sämst ska vila helt på frivilliga sköterskor och läkare. Att det inte kan vara värdigt ett samhälle som vårt.

——

Här finns information från 1177 om tuberkulos.

Här finns artikeln från Aftonbladet  och ett mer resonerade tv-inslag som andra medier har citerat.

Annonser

Om Eliot Wieslander

Just another person who wants to help make the world a better place for everyone
Det här inlägget postades i EU-medborgare, Mänskliga rättigheter, Vård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tuberkulos är bara ett problem

  1. Eliot Wieslander skriver:

    Reblogga detta på Fighting priest och kommenterade:
    Kära vänner läs detta. Det handlar om liv!

  2. Johan Lundby skriver:

    Reblogga detta på Fighting priest och kommenterade:
    Kära vänner läs detta. Det handlar om liv! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s