Sjömän – en klass för sig

Krig, sjukdom, smittspridning och inte minst (till synes) välmenande krav på att diskriminera människor från sina mänskliga rättigheter  – och så sjömännen. 

Enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen har regeringen föreslagit – ytterligare – satsningar på 10,2 miljarder kronor på svenskt försvar. I en briljant kampanj med en sjungande sjöman frågar de: försvar mot vad, på vilket sätt? Det är inte en orimlig fråga.

Om riksdagen idag skulle göra nån slags SWOT-analys tror jag faktiskt inte att risken för väpnad attack mot Sverige skulle ta sig till rutan med ”troligt/icke önskvärt”. Några heta kandidater skulle istället kunna vara:

  1. Miljökatastrofer/skogsbränder
  2. Antibiotikaresistens (vi lär ha resistenta kolera- och TBC-pandemier inom det här decenniet)
  3. Privat – amerikanskt eller kinesiskt – ägande av alla viktiga infrastrukturer för information
  4. Ökade klassklyftor inte bara vad gäller ekonomiska tillgångar utan även tillgång till information, bildning och möjlighet att göra sin röst hörd
  5. Främlingsfientlighet/rasism som skapar ökade konflikter och hatbrott alternativt bryter upp EU pga nationalism

Jag är säker på att det satsas vissa pengar även på dessa hot. Poängen är dock att vi kanske skulle behöva byta perspektiv på varför och hur. Den ökade nationalismen, som också verkar gå hand i hand med minskade rättigheter är faktiskt ett hot. Något vi borde bygga ett försvar mot. Churchill lär ha sagt att han inte ville skära ner kulturbudgeten under kriget – för vad skulle de då ha kvar att slåss för. Lite så känner jag att det är just nu.

Riksdagen förbereder till exempel just nu ett förslag om förändringar i smittskyddslagen. I promemorian skrivs att det främst handlar om språkliga och redaktionella ändringar. En av dem är att förändra definitionen av vilka som ska ha rätt till undersökning och behandling inom smittskyddet. Vad jag kan se har det inte gjorts någon analys av vad det innebär med ett ”förtydligande” om att vård bara ska ges till personer som har rätt till svenska vårdförmåner. Det känns lite märkligt eftersom poängen med smittskyddet är att det är en av de viktigaste angelägenheterna för oss alla – oavsett vad vi tycker om rätten till hälsa för just de som idag alltså inte kommer att behandlas. Vi tjänar alla på att alla har skydd.

Fast det är ju inte som att de inte tänkt. Det har bara inte riktigt tänkts klar tror jag. Det görs nog i all välmening; Det är väl inte Sveriges fel att somliga unionsmedborgare står utanför systemet till följd av rasistisk diskriminering? Varför ska vi behöva ta ansvaret att inte diskriminera dem ytterligare? Jo, för att diskriminering så klart inte är ok i någon form och att vi inte är ursäktade för att någon annan började.

Jag tycker att vi ska ställa frågan. För samtidigt som vi lägger sjukt mycket pengar på ”försvar” skär vi alltså ner – snarare än ökar –  möjligheten för de mest utsatta att få vård också på detta område, kanske något av det farligaste vi kan göra. Det finns ganska goda skäl att tro att det kommer att bita oss i vår eget självupptagna arsle. Fast allra viktigast är kanske att enträget, som den sjungande sjömannen gör, fortsätta ställa frågor om det som framställs som oomtvistligt. Om vi struntar i rättigheterna, vad ska vi då försvara?

Lite ironiskt är det att paragrafen från 1924 om att just sjömän (oavsett nationalitet) givetvis ska kunna behandlas, i alla fall mot syfilis, gonorré och klamydia, får stå kvar i smittskyddslagen även i fortsättningen.

Självklart är inte allt fantastiskt med den sjungande sjömannen. Vi kan bland annat fundera på om Sverige är ett bra ställe för ryska HBTQ-personer att fly till. Idag är det långt ifrån klart att de skulle få asyl.

Och så är vi så klart fantastiskt glada att vi fått Svensk Socialpolitisk förenings hederspris 2015!!!! http://lakareivarlden.org/?p=1544

Annonser

Om Eliot Wieslander

Just another person who wants to help make the world a better place for everyone
Det här inlägget postades i EU-medborgare, Framtid, Mänskliga rättigheter, Migrationspolitik, Vård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s